info@hilasotel.com
Ladik / Samsun

Samsun’da Gezilecek Yerler

Orta Karadeniz’in en kalabalık şehirlerinden biri olan Samsun, milattan önceki zamanlara kadar uzanan zengin bir geçmişe sahiptir. Samsun’un binlerce yıllık görkemli yapıları ve korunmuş doğal güzellikleri görenleri büyülüyor. Hem doğal güzellikleri ile hem de tarihsel ve kültürel mekanları ile dikkat çeken Samsun’da gezilmesi gereken yerler saymakla bitmez. Otelimizde konakladığınız süre boyunca Samsun’da birçok yeri keşfedebilirsiniz. Bu yazıda Samsun’da mutlaka görmeniz gereken bazı yerlerini sıraladık. Gelin birlikte bu yerlere daha yakından bakalım.

  • Şahinkaya Kanyonu

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Şahinkaya Kanyonu görülmeye değer bir doğal güzelliğe sahiptir. Şahinkaya Kanyonu 1500 metre uzunluğa ve 324 metre yüksekliğe sahiptir. Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçide sahip olan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajı üzerinde yer alır. Türkiye’nin en büyük ikinci kanyonudur. 2015 yılında tabiat parkı olarak ilan edilen Şahinkaya Kanyonu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi olarak kabul edilmiştir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist bu muhteşem doğal güzelliği ziyaret etmek için buraya gelir.

Şahinkaya Kanyonu ziyaretiniz sırasında yalnızca kanyonu değil kanyon çevresinde bulunan diğer güzellikleri de keşfedebilirsiniz. Kanyon çevresinde her mevsim ayrı güzel olan ve yeşilin her tonunu görebileceğiniz birden fazla ağaç çeşidi bulunur. Bunun yanı sıra tarihi dokuları ile de geçmişe yolculuk edebileceğiz Vezirköprü ilçesinde Hititlere kadar uzanan bir medeniyet geçmişi vardır. Otelimize bir saat uzaklıkta olan Şahinkaya Kanyonu’nu tekne turları ile gezebilir, kanyonun keyfini suyun üzerinde ilerleyerek çıkarabilirsiniz. Eşsiz manzarası ile doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

  • Ladik Akdağ Kayak Merkezi

Otelimize araçla 10 dakika mesafede bulunan Akdağ Kayak Merkezi her yıl kış sezonu boyunca yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Orta Karadeniz’deki tek kayak merkezi olan Akdağ Kayak Merkezinde altı adet pist bulunur. Pistlerin uzunlukları 1600 ile 3500m arasındayken telesiyej uzunluğu 1365 metredir. Kasım ve mart ayları kayak yapmak için en verimli zamanlardır. Kayak merkezinde ATV ya da kar motosikleti ile gezintiye çıkabilirsiniz. Çocuklar için özel olarak yapılan daha az eğime sahip pistler bulunur. Kayak merkezinde aileniz ve arkadaşlarınız eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Kayak mecranızın ardından otelimize gelip günün yorgunluğunu atmak için dinlenebilir ya da termal havuzun şifalı sularından faydalanabilirsiniz.

  • Hamamayağı Kaplıcası

Ladik ilçesinde bulunan Hamamayağı kaplıcası en sık ziyaret edilen turistik ve termal alanlardan biridir. Mineral bakımında oldukça zengin olan Hamamayağı kaplıcası Dünyada çok az rastlanan termal suları ile neredeyse her derde deva oluyor. Hem yorgunluğunuzu atabileceğiniz hem de şifa bulacağınız Hamamayağı kaplıca sularından faydalanmak için otelimizi ziyaret edebilir dilerseniz günübirlik gelebilir dilerseniz konaklayabilirsiniz.

Hamamayağı kaplıcaları yaklaşık 37 derece sıcaklığa sahiptir. Her derde deva olan bu şifalı suların faydaları saymakla bitmiyor. Yüzyıllardır kullanılan Hamamayağı kaplıca suları eklem ağrılarına, kireçlenmeye, romatizmaya, kaslardaki yorgunluğa, ameliyat sonrası oluşan ağrılara ve sinirsel hastalıklara karşı fayda sağlamaktadır.

  • Tekkeköy Kurşunlu Şelalesi

Samsun’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Kurşunlu Şelaleleridir. Tekkeköy ilçesinde bulunan Kurşunlu Şelaleleri İlçe Belediye Başkanı tarafından turizme kazandırılmıştır. Samsun’un tabiat harikalarından biri olan bu şelaleler özellikle ilkbahar ve yaz aylarında hem piknik yapabileceğiniz hem de temiz hava alabileceğiniz keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Şelale çevresinde bulunan kamelyalarda oturabilir, çeşmeden Samsun’un berrak suyunu içebilirsiniz. Çocuklar için oyun alanları da bulunan Kurşunlu şelaleleri görülmeye değer bir doğal güzelliktir.

  • Bandırma Vapuru

Bandırma Vapuru’nun Kurtuluş Mücadelesi için önemli bir yere sahiptir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile Samsun’a gelmiş ve Kurtuluşun ilk adımı Samsun’da atılmıştır. İsmail Hakkı Durusu’nun kaptanlığını yaptığı Bandırma Vapur’u 16 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa ve Müfettişlik Karargâhının 18 subayı İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıktı. 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü saat 08.15’te Tütün İskelesine demir atan Bandırma Vapuru Türkiye tarihinde simgesel hale gelen bir vasıta olarak kayda geçmiştir.

Bandırma Vapuru Samsun İl Özel İdaresi ve Samsun Büyük Şehir Belediyesi tarafından aslı ile birebir aynı olacak şekilde vapur yeniden tasarlanmış ve inşa edilmiştir. 2003 yılında ise müze olarak halka açılan Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, size Kurtuluş Mücadelesini yeniden yaşatıyor. Vapur içerisinde balmumu heykelleri ile birlikte Atatürk’e ait fotoğraflar, orijinal beylik silahı, kıyafetleri ve Bandırma Vapurunun orijinal çizimleri sergi salonunda ziyaretçilere sergilenmektedir. Bunun dışında açık hava müzesinde, Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne kadar tüm mücadeleyi anlatan seramik rölyefler ve Samsun’da hayatını kaybeden 1200 şehit için yapılan Şehitler Yazısı, Millî Mücadele’yi anlatan on adet bronz rölfey, 7 figürlü Milli Kurtuluş Anıtı, İstiklal Mücadele’sinde kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları, uçak savar gibi savaş malzemeleri sergilenmektedir.

  • Doğu Park

Samsun şehir merkezinde bulunan Doğu Park bir rekreasyon alanıdır. Aileniz ya da arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirebileceğiniz bu parkta deniz yeşillikler içerisinde denizi izlemeniz mümkündür. Park alanı içerisinde çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz oyun parkları, oturma alanları, koşu ve bisiklet yolları, spor aletleri, paten pisti gibi birçok alan vardır. Farklı türde birçok ağacın bulunduğu piknik alanlarında dilerseniz mangal alanlarını değerlendirebilir dilerseniz oturma alanlarında oturup doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

  • Tütün İskelesi

Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ilk adımını Tütün İskelesinde attı. Dolayısıyla sembolik olarak anlamı ve önemi büyüktür. Günümüzde tütün iskelesinde Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının Samsun’a ilk adımını temsil eden balmumu heykelleri bulunur. İskelenin devamında ilerleyen yolun adı da Kurtuluş Yoludur. Tütün iskelesi Samsun’da görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir.

  • Gazi Müzesi

Samsun şehir merkezinde bulunan Gazi Müzesi, Atatürk’ün Samsun’a geldiğinde konakladığı Mıntıka Palas’ın restore edilip müze haline gelmesiyle halkın ziyaretine açılmıştır. 1940 yılında açılan Gazi Müzesi Samsun’un ilk müzesidir. Müze içerisinde döneme ait belgeler, balmumu heykelleri ve döneme ait fotoğraflar sergilenmektedir. Müzenin en değerli parçası Nutuk eserinin Osmanlıca aslıdır. Samsun’un tarihsel geçmişini ve Kurtuluş Mücadelesinin izlerini görmek için Gazi Müzesini mutlaka ziyaret edin.

  • Batı Park

Samsun’un bir diğer rekreasyon alanı da Batı Parktır. Yaklaşık 825.000 m² bir alana sahip olan Batı Parkı Samsun’un hem doğal güzelliklerini hem de tarihsel mekanlarını sizlere sunuyor. Piknik alanlarının yanı sıra, gokart, kano, deniz bisikleti, iki ya da dört kişilik bisikletler, çocuklarla birlikte yetişkinlerin de kullanabileceği oyun alanları ve oyun sahaları bulunur. Batı Park içerisinde her yaştan kişi içi birçok etkinlik alanı vardır. Seyir terası, balık lokantası gibi tesislerde park içerisinde bulunmaktadır.

  1. Amazon Köyü

Batı Park rekreasyon alanı içerisinde bulunan Amazon Köyü, sizi milattan önceki yıllara götürüyor. Amazon ulusunun tamamı savaşçı kadınlardan oluşur. Amazon kadınlarının M.Ö 2000-3000’li yıllar arasında yaşadığı düşünülüyor. Amazon köyü içerisinde Amazon kadınlarının günlük yaşamlarından aralarındaki hiyerarşik sistemi kadar her şey detaylıca sergilenmiştir. Yapay bir yapı olan Amazon köyünde 24 adet Amazon Kadınlarını temsil eden balmumu heykeli vardır. Heykellerin gerçeğe yakınlığını arttırmak için özel teknikler kullanılmıştır. Kıyafetleri dönemin dikim teknikleri ile dikilmiştir. Amazon köyü ziyaretinizde Amazon kadınları ile birlikte eski dönemlere keyifli bir yolculuk yapabilirsiniz.

  1. Amisos Tepesi

Amisos Tepesi 1995 yılında keşfedilen ve tarihsel geçmişi M.Ö 3. Yüzyıllara kadar dayanan bir alandır. Amisos tepesine araçla ulaşım olduğun gibi en sık tercih edilen ulaşım yöntemi teleferiktir. Batı Park içerisinde bulunan teleferikle Amisos tepesine çıkmanız mümkündür. Amisos Tepesinde yapılan kazılarda Tümülüslerde mezar odaları bulunmuştur. Helenistik döneme ait izler ve Pontus Krallığının üst düzey yönetici kişilerinin ve ailelerinin de mezarları burada bulunmuştur. Burada bulunan Amisos Hazineleri ve gömütler Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Tarihi dokusunun yanı sıra Amisos tepesinin manzarası ve tepenin içinde bulunan tahta yol gelenleri hayran bırakıyor.

  1. Atakum Sahili

Samsun’un sahilleri her mevsim ayrı güzel görüntüsü ve denizi ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Samsun’daki her plajın kendine has bir güzelliği vardır. Bunlar arasında en sık tercih edilen ve şehir merkezine yakın olan Atakum sahilidir. Atakum sahilinde deniz kıyısında yürüyüşler yapabilir, güneşin sıcaklığından kurtulmak için denizin serin sularına girebilir, bisiklet kiralayıp bisiklet yolunda sürebilir ya da koşu yolunda sabah sporunuzu yapabilirsiniz. Deniz manzara eğlence mekanlarında ya da restoranlarda oturabilir aileniz ve arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz.

  1. Çakırlar Korusu

Samsun’un bilinen en eski piknik ve doğa alanlarından biri olan Çakırlar Korusu yeşilin her tonu ile eşsiz bir güzellik sunarken temiz havasıyla da gelenlerin içini açıyor. Doğa ile iç içe olmak isteyen kişiler için biçilmiş kaftan olan Çakırlar korusunda piknik yapabilir ya da içerisinde bulunan tesislerde keyifli bir kahvaltı yapabilirsiniz.

  1. Kuş Cenneti

Kuş Cenneti Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan Kızılırmak deltası üzerindedir. Kızılırmak deltası büyülen manzarası ve birçok kuş türüne ev sahipliği yapan kuş cenneti ile size eşsiz bir gezi deneyimi sunar. Kuşlar göç öncesi ya da sonrasında burada dinlenirler. Kuş cenneti kuşların beslenmesi ve onlar için güvenli bir alan olmasından kaynaklı her yıl yüzlerce kuşun uğradığı bir alandır. Nesli tükenmekte olan birçok kuş türünü burada görebilirsiniz. Kuş cennetinde, Ak Kiraz Kuşu, İncik Kuşu, Alboyunlu kaz, Büyük Deniz Düdükçünü, Deniz Kartalı, Küçük Kerkenez, Cüce Karabatak, Şah Kartal, Dikkuyruk, Kara Leylek, Tepeli Pelikan, Turna, Tarda Kuşu gibi birbirinden farklı birçok kuş türünü görebilmeniz mümkündür. Kızılırmak deltası yalnızca kanatlı hayvanlara ev sahipliği yapmıyor. Delta içerisinde Yılkı atları ve Mandaları da görmeniz mümkündür.

Kuş cenneti ziyaretiniz sırasında kuş gözlem kulelerine gidebilir ve Leyleklerin yavrularını beslemesine şahit olabilirsiniz. Bunların yanı sıra delta içerisinde doğa yürüyüşü yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilir, kano ile gezintiye çıkabilir, ağaçların arasında bisiklet ile keyifli gezintiler yapabilir ve balık tutmak gibi birçok etkinlik yapabilme imkânınız vardır.

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek Hattı